EkonomiGüncel HaberMagazin

DİKKAT! SAHNEYE İLK KEZ ÇIKIYOR-AYSUN ASLAN UĞUR



Modern Dansın ustası Aysun Aslan Uğur’dan ‘ANNE BEN LEYLEK Mİ OLDUM? anı kitabı İnkılâp Kitabevi etiketiyle tüm kitapçılarda..
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın…

Sanatçı Aysun Aslan Uğur’un Cebeci Ankara Devlet Konservatuvarı yıllarını anlattığı Anne Ben Leylek mi Oldum? kitabı İnkılâp Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Aysun Aslan Uğur, Türkiye’nin sanat hayatına damga vuracak olan Cebeci Ankara Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin ilk gençlik yıllarına kapı aralayan Anne Ben Leylek mi Oldum? hakkında şunları söylüyor:   Okulumu eksen alarak çocukluğumu, ergenliğimi, genç kızlığımı anlattığım; masum, ağlak, korkak, salak, akıllı, ukala, şaşkın, aşık, neşeli, mutlu, mutsuz, tedirgin anılarım 1974 yılında, henüz masumiyet çağımda son buluyor. Yasağın bol, sokakların tekinsiz olduğu o tuhaf yılların bile neşemi yok edemediği vurdumduymaz çağımda… Yaşam, insanın algıladıklarından ve hatırlayabildiklerinden ibaret özel bir alan…                          Bu kitap, acı, tatlı anılarımdan bir derleme… Hayatıma, aklımın bir ucunda takılı kalanlarla kendi tanıklığım… O çağımın ham keskinliğiyle, kimini eğlenceli, iyi, güzel ve doğru, kimini kederli, kötü, çirkin ve yanlış algıladığım kişi ve olaylardan zihnimde kalabilenlerin bir tortusu..

Anne Ben Leylek mi Oldum?, okurlarına pek çok sanatçının hiç bilinmeyen gençlik fotoğraflarını, kıymetli anılarını ve birçocuğun Türkiye’nin önde gelen koreograflarından biri olma yolundaki ilk adımlarını sunuyor. Yaşamının ilk 20 yılını kaleme alan Aysun Aslan Uğur, aralarında Mazhar Alanson, Selçuk Yöntem, Mehmet Ali Erbil, İstemi Betil, Derya Baykal gibi isimlerin de bulunduğu okul arkadaşlarıyla ilgili kimi zaman çok güldüren, kimi zamansa hüzünlendiren anılarını okurlarıyla paylaşıyor.

Küçük bir kız çocuğu… Konservatuvarda bale bölümüne girecek, çok çalışacak, umutsuzluğa kapıldığı da olacak ama yılmayacak, Türkiye’nin önde gelen dansçılarından ve koreograflarından biri olacak…

Bir okul… Öğrencileri hem heyecanlandıran hem korkutan ama nihayetinde büyülü bir atmosferin kapısını aralayan konservatuvar. Sanata damga vuran isimlerin eğitim verdiği, öğrenci olduğu derslikler… İleride tüm Türkiye’nin tanıyacağı tiyatrocuların, müzisyenlerin, sinemacıların, dansçıların sohbet ettiği, haylazlık ettiği, flört ettiği bir okul bahçesi…

Bir ülke… Anadolu’nun dört bir yanında turneler, gösteriler, tatiller… Karış karış gezilen güzel ülkenin insanları, o insanların başrolde olduğu acı tatlı anılar…

Bir dönem… Politik gelişmelerin herkesin hayatını doğrudan etkilediği, bazen komik, bazen trajik olaylara gebe günler…

 

Ve… Aysun Aslan Uğur’un esprili bir dille kaleme aldığı, sanat dünyasının önemli isimlerinin gençlikleriyle, heyecanlarıyla, maceralarıyla, tutkularıyla ve aşklarıyla sahnede yerini aldığı bir kitap, Anne Ben Leylek mi Oldum?


Aysun Aslan Uğur
Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Molly Lake, Travis Kemp ve Angela Bayley’den klasik bale ve Cecchetti Teknik eğitimi aldı. İlk koreografisini okul gösterilerinde sergileyen Aslan, 1974 yılında ADK Bale Yüksek Bölümü’nden mezun olarak Ankara Devlet Opera ve Balesi’ne katıldı. Aynı yıl Geyvan McMillen’le contemporary dance çalışmaya başlayan sanatçı, 1986’ya dek Londra’da jazz, contemporary, limon, doğaçlama gibi farklı tekniklerde dersler almayı sürdürdü.

İzzet Öz’ün TRT 1’de yayınlanan programları için yaptığı kısa dans gösterilerini 1985’e dek sürdüren sanatçı, 1979 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne atandı ve ertesi yıl ilk sahne koreografisi Çeşitlemeler’i gerçekleştirdi. İstanbul Devlet Balesi için yaptığı son eser Ağır Roman – East Side Story’dir. Beş yıl repertuvarda kalan eser, Los Angeles County Arts’ın davetiyle Amerika’da sergilenen tek Türk eseridir. Sanatçı 2007 yılında kurumdan emekli oldu.

1989’da, Türkiye’nin ilk profesyonel, özel dans topluluğu Türkuaz Modern Dance Company’yi kurdu. Yurtiçi ve yurtdışında sayısız temsil yapan ve büyük ses getiren topluluk Türkiye’de modern dansın yayılmasında, dans topluluklarının kurulmasında öncü oldu. Türkuaz MDC, Fransa’da yapılan Akdeniz Olimpiyatları Kapanış Seremonisi’nde yirmi bin seyircinin izlediği ve on yedi ülkede naklen yayınlanan Bi Rüya Gördüm gösterisinin ardından maddi olanaksızlıklar nedeniyle 1993’te dağıldı.

Kariyerine onlarca eser sığdıran ve ilklere imza atan sanatçı, özgün eserlerinin yanı sıra sayısız opera, tiyatro, müzikal, konser, albüm, film, TV dizisi, reklam, fashion show ve geniş boyutlu özel gösteri gerçekleştirdi. Dans ve müziğin varolduğu hemen tüm alanlarda, koreograf, yönetmen, yapımcı ve dansçı olarak faaliyet gösterdi. Özkan Uğur’un “Olduramadım” ve “Sensiz Olamam” şarkılarının sözlerini yazdı.

Sanatçı uzun bir aradan sonra 2017 Nisan ayında MDTİst topluluğu için Jizel adlı dans drama türündeki eserinin dünya prömiyerini gerçekleştirdi.

1989 yılından bu yana, müzisyen ve oyuncu Özkan Uğur’la evlidir. Bu evlilikten Alişan adında bir oğlu vardır.

Haberin Diğer Fotoğrafları
Başa dön tuşu