Güncel Haber

Mehmet Salih AKPINAR Sanal Üniversite’nin en önemli etkilerini anlattı.

 Covid-19 Pandemisi döneminde arkadaşlarınızla birlikte Sanal Üniversite platformunu kurmuşsunuz, platformu kurma fikri nasıl oluştu?

Arkadaşlarım Cemal Uğurlu ve Alperen Özen ile birlikte pandemi öncesinde kongrelerde tanışmış ve pek çok çalışma yapmıştık. Yaptığımız çalışmalar ağırlıklı olarak, tüm Özel Eğitim bölümü öğrencilerini bir araya getirmesini hedeflediğimiz platformun kurulması ile ilgili öncü çalışmalardı. Bu çalışmalar sırasında yakın ekiplerde çalıştık ve kaynaştık.

Covid19 pandemisi nedeniyle okullar kapandıktan bir kaç gün sonra, eğitime verilen kısa arayı nasıl değerlendirebiliriz diye düşündük. Okula verdiğimiz arayı telafi etmek ve alan bilgimizi geliştirmeye devam etmek istedik. Sonrasında online eğitim düzenleme fikri oluştu. Bu fikri genişleterek projeye dönüştürmeye karar verdik. Sanal Üniversite ismine de bu dönemde karar verdik. Bizim için yeni bir öğrenme yuvası olacaktı.

 

Eğitimlere başlamadan önce yoğun bir çalışma yaptık. Kısa sürede ihtiyacımız olacak pek çok dijital uygulamayı denedik ve dijital altyapımızı oluşturduk. Bu programları ilk kez biz kullanacağımız için, katılımcı ve konuşmacılara programı kullanmayı öğretmemiz ve ortaya çıkabilecek problemlere hazırlıklı olmamız gerekiyordu, bunun için pek çok similasyon gerçekleştirdik.

Oluşturduğumuz altyapının denemelerini yaptıktan sonra ilk eğitim için görüşmeleri yaptık ve tanıtım çalışmalarının gerçekleştirdik. Bu tanıtım çalışmaları, okulların özel eğitim topluluklarının ve gönüllü ekiplerin desteğiyle gerçekleşti. İlk eğitim, okulların eğitime ara verdikten beş gün sonra gerçekleşti. Kontenjanın çok üzerinde bir katılımla eğitimi gerçekleştirdik. Platformu ise eğitimden bir gün sonra kurduk. Sonraki eğitimleri platform üzerinden gerçekleştirdik.-Size göre Sanal Üniversitenin en önemli etkisi nedir?

Sanal Üniversite’nin en önemli etkisi; özel eğitim alanında tüm öznelerin(aile, öğretmen, öğretmen adaylarının, uzmanların) bilgiye erişmesini sağlamak oldu. Eğitimlere ulaşılabilmesi sayesinde öğretmenlerin eksik olduğu alanda kendini güncellemesi, ailelerin doğrudan uzmanlarla etkileşim kurabilmesi ile birlikte evde özel gereksinimli çocukla eğitim ihtiyacına yönelik eğitsel etkinlikleri bilmesi kolaylaştı. Özel eğitim alan çocukların bilimsel dayanıklı uygulamaların içeriğine erişilmesi sayesinde nitelikli eğitim alması gerek canlı derslerle gerekse oluşturulan video kütüphane ile oldukça kolaylaştı.

Kurduğunuz çevrimiçi eğitim platformunun ile özel eğitim öğretmeni olmanın deneyimlerini nasıl birleştiriyorsunuz?

Kurduğumuz çevrimiçi eğitim platformu ile Özel Eğitim Öğretmeni olmanın deneyimlerimi şöyle birleştiriyorum:

Özel Eğitimin tüm alanlarında etkinlikler yaptığımız için eksik hissettiğim bir alan olursa hangi uzmanın o alanda bilimsel çalışma yaptığına hâkim olduğundan eksiklerimi kolayca tamamlayabiliyorum.

 

Başa dön tuşu